Rubiks kub är ett fascinerande tredimensionellt pussel. Upphovsmannen, ungraren Ernö Rubik, var både arkitekt och professor, och han tog patent på sin uppfinning i mitten av 1970-talet. Pusslet i originalversion består av små olikfärgade kuber man kan vrida på. Varje sida av kuben består av 3×3 rutor och målet är att vrida på kubens delar tills varje sida bara består av en enda färg. Pusslet rubiks kub 3×3 fängslar oss, eftersom kombinationerna är så oändligt många.

 

Välkänt och populärt pussel

Detta är ett av världens mest berömda pussel. I början av 80-talet var det som allra mest populärt, och nu har det kommit i ropet igen. Nya generationer vill ta sig an denna utmaning, och det är både pussel och pyssel att försöka lösa hur man ska göra för att få alla kuber på en sida i samma färg. Det finns strategier för detta, så man kan väl säga att det är lika vetenskapligt att lösa Rubiks kub som det är att lära sig att spela schack. Det är verkligen ett utmanande tidsfördriv.

 

 

Nya modeller

Själva kuben är i plast, drygt fem cm i bredd, höjd och längd. Som sagt består den av tre gånger tre kuber på varje sida. De är färgade eller försedda med annan dekor. Modellerna har blivit flera och det finns Rubiks kub med bilder, mönster och väldigt varierande färgsättningar. Utseendet kan också variera i form, och det finns till och med cylinderformade modeller av rubiks kub 3×3. Allt känns nytt och fräscht. Man kan även utmana sig själv ytterligare, genom att köpa en Rubiks kub med fem rutor. Det lär ta lång tid i anspråk att lösa den, men man kan försöka, som en kul grej. Det är intressant att komma på hur man gör, och man kan leta på nätet och utnyttja några av alla de strategier som redan finns.