Sedan år 2014 har det blivit tillåtet att uppföra ett attefallshus på sin tomt utan att behöva ansöka om bygglov för byggnaden, allt som krävs är att man skickar in en anmälan till byggnadsnämnden samt får ett startbesked. Det finns många fördelar med ett extra litet hus på tomten, så här kommer ett par exempel på vad man kan använda ett attefallshus till. 

Bostad – Om man bygger ett attefallshus som ett så kallat komplementbostadshus kan man utan problem bo där året om. Ett komplementbostadshus får byggas med en yta på upp till 30 kvadratmeter och med en höjd på fyra meter från mark till taknock, om man vill bygga utan att behöva ansöka om bygglov. Reglerna säger också att det måste finnas utrymmen för att laga mat, sköta sin personliga hygien samt förvara sina tillhörigheter. Ska attefallshuset användas som ett permanentboende så ska det dessutom vara tillgänglighetsanpassat. Huset kan sedan användas som ett gästhus med hög komfort, bostad till ett barn i övre tonåren som vill ha mer ansvar eller till att hyras ut för att inbringa extra inkomst till familjen. 

Förråd – Under årens lopp samlar man oftast på sig mycket olika saker, vissa mer nödvändiga än andra. Många gånger vill man inte göra sig av med sådant man tror sig kunna ha användning för någon gång längre fram, då är det bra att ha tillräckligt med förrådsutrymme, det kan man få med ett attefallshus. Det är också bra att ha ett utrymme att förvara exempelvis skidutrustning under sommaren eller cyklar under vintern. Vill man använda att attefallshus som ett komplementbygge kan det byggas utan bygglov om det har en yta på maximalt 25 kvadratmeter. 

Man ska alltid vara noga med att läsa på om reglerna som gäller vid byggnation av ett attefallshus, innan bygget sätter igång. Hos hus-bloggaren.se kan man läsa mer om vad som gäller.