Trummor, mer än det klassiska trumsetet

Trummor, mer än det klassiska trumsetet

Trummor.
Vad tänker du på när du hör det ordet – trummor?
Chansen är stor att du ser ett klassiskt rock’n’roll-trumset framför dig, med virvel, bastrumma, hi-hat och övriga delar. Men faktum är att trummor ju även innefattar en mängd olika sorters trummor som ingår i slagverkskategorin membranofon (se där, nu lärde du dig ett stort ord!).
Det som definierar ett membranofon är att man har ett membran (exempelvis gjort av skinn) som är spänt över en instrumentkropp. När man sedan slår på membranet uppstår ljud.

Här kommer några membranofon som kanske kan kittla din upptäckarlusta. Kika in på DanGuitar om du vill veta mer om denna instrumentfamilj. Titta under kategorin för trummor och sedan vidare på ”Percussion”.

Congas: En hög och smal trumma som många i varje fall känner till genom namnet. Instrumentet kommer från Kuba men har troligtvis sina rötter i den kongolesiska makuta-trumman. Vanligt instrument inom rumba.

Cajón: En lådtrumma som på senare år har haft en uppskjuts i popularitet. Instrumentet kommer från Peru och ser som sagt ut som en låda, en rektangulär sådan. Den som spelar på en cajon sitter på själva instrumentet, som står på högkant. Genom att slå med fingrarna på fram- eller baksidan av instrumentet skapas trummans ljud.

Bongo: Ytterligare ett afro-kubanskt instrument, som också ofta ses tillsammans med congas. Bongotrummorna är dock mycket mindre och kommer i par. På spanska kallas den större trumman för macho och den mindre för hembra. Ger ifrån sig ett relativt högt (som i tonläget) ljud.

Djembe: En trumma som ingår i darbuka-familjen, vilket innebär att trumman är formad som en bägare: Med en mindre/smalare undre cylindrisk del, och en vidare övre del. Djemben är väldigt dynamisk, och kan skapa många olika sorters ljud. Den låter dessutom högt och kan i trumsammanhang därför ses som ett ”lead”-instrument.