Vi i Sverige, syrligt kallat landet lagom, kan vara otroligt snabba med att klaga. Det krävs inte mycket för att vi ska börja muttra och gnälla om hur dåligt någonting är och hur det borde vara egentligen. Inte sällan med en bitter referens till hur det var förr i tiden. Någonting som aldrig kommer undan är temperaturen. Antingen är det för varmt eller så är det för kallt. Det kan tydligen aldrig vara exakt lagom, hur man än vänder och vrider på det. 

 

Detta ändå trots att vi har ventiler i nästan varenda rum, hus och byggnad som ska hålla temperaturen just “lagom”. När det är för varmt ska det ventileras kall luft. När det är för kallt måste varmluften flöda. Felet är antagligen egentligen inte hos ventilen, utan snarare svenskens oförmåga att dels använda ventilen på rätt sätt men också ständiga behov av att faktiskt få sjunga klagosången. Temperaturen är bara en tacksam motståndare.  

Livet är bättre med ventiler

Det vore taskigt att gå allt för hårt mot ventilerna i sig. Ventiler hjälper oss mer än stjälper. De hjälper oss att hålla rätt tryck av luft, värme eller vatten så att det blir just det eftersträvansvärda “lagom”. Ventiler ger oss makt att kontrollera trycket. För somliga är det den enda makten man kanske har i livet, och då är det såklart ännu enklare att klanka ned på den.  

Du kan ju faktiskt prova att leva i en bostad eller arbeta på ett kontor utan ventiler eller ventilering och se hur bra du trivs. Hade någon slagit vad med dig om att du hade vantrivts hade den personen gått från vadet med segern i hamn. Luften hade stått stilla, du hade fått ont i huvudet och mått allmänt väldigt dåligt. Kanske till och med blivit sjuk. Det är rätt tacksamt med ventiler ändå.