Symtomfri från prostatabesvär

Symtomfri från prostatabesvär

Är du man och besväras av täta nattliga toabesök? Då kan det vara så att du drabbats av en förstorad prostata som är ett vanligt problem hos män. Ofta visar sig symtomen med att du behöver gå på toaletten och kissa ofta men inte riktigt känner att du får tömt blåsan helt. Det brukar också vara lite dålig fart på strålen. Dessa urinträngningar är vanligt kopplat till prostataförstoring och de kan bli mycket påfrestande då en störd nattsömn gör att du fungerar sämre på alla plan.

 

Behöver inte vara farligt

När prostatan blir förstorad så pressar den mot urinblåsan och urinröret och det är detta som orsakar problemen. Trycket gör att du känner dig kissnödig trots att blåsan inte är full, och en trång passage i urinröret gör tömningen trögare än vanligt. En förstorad prostata behöver dock inte vara farligt. Ofta är den godartad men det behöver inte vara en anledning till att gå runt med besvär och obehag.

Symtomen kan uppstå redan vid 40-årsåldern men vanligast förekommande är det bland män över 60 år. Du behöver alltså inte känna att du är ensam om att ha detta problem och det finns hjälp att få. En prostatabehandling kan nämligen göra dig helt symtomfri.

Olika behandlingsalternativ

Är du osäker på om du har drabbats av förstorad prostata så ska du först och främst gå till vårdcentralen för att få hjälp. Du behöver få en undersökning för att utesluta att det är något allvarligt. Är förstoringen godartad så finns det sedan olika behandlingar att få, till exempel värmebehandling utan kirurgi som är ett snabbt och enkelt sätt att få bukt med problemen. Naturmedel kan också vara riskfritt och effektivt medan medicinering kan ge tråkiga biverkningar. Men oavsett vilken behandling du väljer så kan du bli av med dina besvär och leva normalt igen.