Skydda ditt hem från eld med brandtätning

Världen står i brand. Det har blivit smärtsamt påtagligt för alla som bor i British Columbia i Kanada under sommaren 2021. Det brann som aldrig förr under den perioden i det området. Hundratals skogsbränder drabbade området i västra Kanada. Mängder med människor fick överge sina hem med väldigt kort varsel. Dödstalen steg till mer än tre gånger så mycket än vad andra skogsbränder i området har orsakat tidigare. 

Eld och bränder har en förmåga att eskalera i rasande takt. Det är nästan obegripligt hur fort det går för en eld att sprida sig. Det är därför det får så förödande konsekvenser även om branden börjar långt borta i skogen. 

Det dröjer inte länge innan elden och röken har nått städerna och civilisationen och bokstavligt talat ryker människor ut ur sina bostäder. Människor som allt som oftast bara får stå och se på medan de ser sina hem gå upp i lågor inom loppet av timmar och minuter. 

 

 

Stora bränder av små lågor

Nu behöver det inte handla om storskaliga skogsbränder för att innebära katastrof. Den kan sättas igång i ditt eget vardagsrum. Ett ljus som lämnas obevakat för ett ögonblick kan räcka för att katastrofen ska vara ett faktum. Det hinner inte gå många minuter förrän ett obevakat ljus kan leda till att elden har spridit sig till alla rum i bostaden. Allting förstörs och går bokstavligen upp i rök.  

Det finns ett par saker du kan göra för att skydda dig och dina tillhörigheter dock. Till exempel kan du se till att ditt hem är utrustat med brandtätning. Då kan du hindra elden från att sprida sig från ett rum till ett annat, och därmed skydda resten av byggnaden. Men det allra viktigaste du kan göra är förstås att inte leka med elden och aldrig lämna några levande ljus obevakade.