När behöver man Tandreglering?

Oftast korrigeras tandproblem redan när man är barn. Det kan vara allt från bettfel, sneda tänder som växer över varandra till en större glipa som tar hårt på självförtroendet.

Man tar då hjälp av tandställning som korrigerar tänderna tills de är till belåtenhet. Tandreglering görs oftast av en tandläkare, det är viktigt att den som gör det har erfarenhet av just tandregleringar. Innan man gör något sker alltid en undersökning av tänderna. 

 

Problem som kan uppstå

Det finns flera anledningar till att man behöver göra en tandreglering. Ofta tar man tag i detta redan som barn, men det är inte heller för sent att göra det som vuxen. Som vuxen betalar man sin egen tandvård, men om behandlingen är nödvändig ingår det i den statliga tandvården. 

Om behandlingen däremot är helt av estetiska skäl får man bekosta det själv, så det kan vara en bra idé att be om en prisuppgift innan man sätter igång en behandling. Är det något som påverkar ditt självförtroende och som gör att du ständigt gömmer leendet kan det trots det vara värt det. 

 

Olika tandställningar

Det finns idag många olika tandställningar att välja mellan. Vill man inte ha en som sitter fast är det inte ett måste. Däremot är det lite beroende på vad för typ av tandreglering du ska göra. Det finns de du tar av och på som du vill och som man oftast har på nätterna. Det finns också de man limmar fast, de som nästan är osynliga, m.m. 

Det gör inte heller ont att sätta in en tandställning. Om tandställningen ska sitta fast på tänderna så gör man det med hjälp av lim och för det behövs ingen bedövning. Efteråt kan dock tänderna kännas ömma ett tag. Du kommer alltid få instruktioner för hur du ska rengöra din tandställning. 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *