Missa inte att söka invaliditetsintyg

En solig dag är du på väg ut till hästhagen med vattenhinkar. Fåglarna sjunger och humlorna surrar till doften av alla sommarens blommor. Himlen är klarblå och hästarna svänger lätt på sina svansar där de stilla går runt och äter av det gröna gräset. Du andas in doften och trampar samtidigt ner i en grop. Plötsligt har dagen fått en annan ton när du ligger på marken med ett trasigt ben och ringer efter hjälp.

Du får skjuts till akuten och snart ett besked att din skada behöver operation och kommer ha en ganska lång konvalescens. Ett besked som gör att du får en sjukskrivning och behöver vara hemma från ditt arbete. Men det är inget att göra åt utan det får helt enkelt ta den tid det tar. Under konvalescensen får du helt enkelt läsa, se på dokumentärer och umgås mer med din familj. Du får även en del hjälpmedel så att du kan fungera på hemmaplan tills du läkt.  

 

 

Lätt att glömma

När det är dags för dig att komma tillbaka till arbetet så märker du snabbt att du inte har samma rörlighet och kapacitet som innan. Men du tror att det kommer vara något som du kan träna upp. Månaderna går och det blir inte bättre. Du kämpar på men eftersom du har ett fysiskt arbete där du måste gå mycket i trappor så har du mer eller mindre ständigt ont. Och dina kvällar består av benen i höjdläge och värktabletter.

Det är lätt att glömma att en skada kan innebära att du kanske aldrig kommer tillbaka till den funktion som du hade förut. Och ifall du dessutom har ett arbete som kräver att du återställs till fullo så kan det ställa till problem. Därför är det viktigt att du vet att du kan få ett invaliditetsintyg för hjälpmedel, ersättning och arbetsanpassning.