Grå starr: Synens fiende

Grå starr: Synens fiende

Det är många saker som förändras allt eftersom man blir äldre. Ett av de vanligaste förekommande är problem med synen. Bland personer som fyllt 60 är grå starr, eller katarakt, ett tråkigt men vanligt problem. Det innebär att ögats egna lins blir grumlig. Synskärpan upplevs som försämrad, och själva synen blir dimmig eller disig. Har du märkt att din ljuskänslighet har ökat, eller att du lättare blir bländad, kan det vara symptom på början av gråstarr. 

 

Operationen som motarbetar gråstarr

Du kanske misstänker att du har grå starr, eller till och med fått det bekräftat genom ett besök hos optikern. Men förlora inte hoppet! Du behöver inte leva ut dina dagar i mörker. Det finns en operation där ögats naturliga lins byts ut mot en konstgjord lins. Operationen utförs med lokalbedövning och tar i snitt 10 minuter per öga. Du som även har andra synfel kan be om att få en premium lins installerad – den kommer inte bara att ta bort gråstarren, utan kan även göra att du slipper glasögonen helt. Prata om detta med din ögonläkare, för att få rådgivning om de olika möjligheterna och även bestämma vilken lösning som passar dig bäst.

 

 

Ta hand om själens fönster

I Stockholms Solna Centrum finns Lamera Medical Clinic. På deras ögonmottagning kan du träffa erfarna optiker, ögonspecialister och ögonsjuksköterskor för undersökning och behandling av din grå starr. Målet är att öka livskvalitén hos både unga och gamla genom att gemensamt arbeta för en bättre syn. Du som inte har några större problem än kan också boka tid, för att få reda på vilka risker du är utsatt för och minska chanserna för framtida problem. Detta är särskilt viktigt när det gäller något så oumbärligt för människan som synen: ta hand om dina ögon, så kommer du att ha glädje av dem resten av ditt liv!