Att bygga sitt egna växthus i trädgården där man kan odla växter, frukt och grönsaker är en dröm för många. Det är ren lyx att kunna gå ut i trädgården och plocka det man behöver till en härlig sallad eller god dessert. När man ska bygga ett växthus kan det vara bra att tänka igenom vad man vill använda det till, ska det enbart vara till att odla eller vill man också ha det som ett uterum där man kan koppla av? 

Placera växthuset på rätt plats

Innan man börjar bygga så bör man kolla upp så att tomten inte omfattas av några särskilda regler vid byggnationer, annars är det tillåtet att bygga ett växthus på upp till 15 kvadratmeter med tre meter i takhöjd utan att söka bygglov. Man ska också komma ihåg att inte bygga närmare än 4,5 meter till tomtgränsen, om det inte är så att man har fått lov av grannen att bygga närmare.

Med det i åtanke så är det klokt att placera växthuset på den bästa platsen utifrån vad man i huvudsak har tänkt använda det till. Ska det i första hand användas till odling så är det bra att välja den plats som har mest sol under hela dagen. Ska det användas mer till att slappna av på kvällarna så kan det vara trevligt att placera det där kvällssolen lyser. Tänk också på var det är bäst att det står med tanke på tillgång till vatten. 

Välj bra material

Det är också viktigt att välja rätt material till själva konstruktionen. Ett väldigt bra material att använda sig av är plastskivor. Vill man ha ett riktigt gynnsamt odlingsklimat så är det bra att välja kanalplast som isolerar bra och dämpar temperatursvängningarna, det går dock inte att se igenom. Vill man åt utsikten så är plexiglas- eller akrylskivor ett bra val. De är tåliga och kan exempelvis stå emot nerfallna grenar och hård vind. Kanalplast, plexiglas- och akrylskivor hittar man hos e-plast.