Alltid påväg – aldrig vila?

Alltid påväg – aldrig vila?

Vi brukar ofta se det som att vi inte alls jobbar lika mycket som våra förfäder. Visst är det säkert delvis rätt, i varje fall på det sättet att de flesta av oss, i varje fall i väst, inte jobbar under slavlika förhållanden.

Men om man börjar fundera lite på det där så blir det genast lite suddigare angående arbetad tid. I och med att vi numera bär omkring oss våra mobiltelefoner överallt är frågan om vi inte alltid står lite i standby. I varje fall om vi inte aktivt ser till att vi inte kan nås av notifikationer och liknande. 
Nuförtiden måste man helt enkelt anstränga sig för att vara nedkopplad och otillgänglig.

Det har sagts förut, framförallt i boken ”Sapiens” av Yuval Noah Harari: När vi började odla så blev vi också en art som arbetade och slet på ett annat sätt än tidigare. 
Förvisso så fick vi i och med civilisationen möjlighet till trygghet och bekvämlighet. Samtidigt så gav vi upp frihet eftersom vi nu blev fast på ett ställe och fick börja betala för att våra tillgångar skulle hållas säkra.

I motsats till detta så var vi förvisso mer utsatta för naturens nycker när vi var jägare och samlare, samtidigt så hade vi mer tid till att spendera till lek och annat. Inte undra på att vi numera ser en återgång till detta liv i form av digitala nomader.

Fördelen med att ha ett fast hem är förvisso att kunna få njuta av sin egen säng varje natt. Att få somna i sin dubbelsäng från Bättre Nätter är verkligen en vardagslyx som kan njuta av genom att kika in på https://www.battrenatter.se/sangar/sangar-180×200.html.

Alltså finns det helt enkelt fördelar och nackdelar med att vara bofast och det digitala nomadlivet. Vad som passar dig bäst kan endast du själv ta reda på.